Христос Воскресе!
Проповедь Всемирного Покаяния. Сайт отца Олега Моленко - omolenko.com
  tolkovanie.com  
  omolenko.com  
  propovedi.com  
holy.city - сайт о ВОЗВЕДЕНИИ БОЖЬЕГО ХРАМА В ДОМИНИКАНСКОЙ РЕСПУБЛИКЕ!
  Избранное Переписка Календарь Устав Аудио
  Имя Божие Ответы Богослужения Школа Видео
  Библиотека Проповеди Тайна ап.Иоанна Поэзия Фото
  Публицистика Дискуссии Библия История Фотокниги
  Апостасия Свидетельства Иконы Стихи о.Олега Архив
  Жития святых Книга отзывов Исповедь Статистика Карта сайта
  Молитвы Слово батюшки Новомученики Пожертвования Контакты
Главная страница сайта Печать страницы Ответ на вопрос Пожертвования Персональный видеоканал отца Олега Вниз страницы Вверх страницы К предыдущей странице   К вышестоящей странице   К следующей странице Перевод
МИР ВСЕМ МИЛОСТИВЫМ, ЩЕДРЫМ И МИЛОСЕРДНЫМ!
Дорогие читатели, прошу вас оказать милость и поучаствовать своим пожертвованием в Божьем деле - возведение первого православного Храма в Доминиканской Республике! Вы не обязаны этого делать, но можете! Для этого достаточно зайти по данной ссылке и перевести деньги на церковный счет в соответствии с указанными реквизитами банка. Там же можно прочитать подробнее об этом проекте.
И да благословит вас Господь обильным благословением за ваше щедрое сердце!


ВКонтакт Одноклассники Facebook Twitter Google+ Blogger Livejournal Яндекс Mail.Ru Liveinternet
Вопрос №455

Приведите, пожалуйста, примеры кратких покаянных молитв

Виктор 13/11/2002

Уважаемый о. Олег,
Приведите, пожалуйста, еще примеры (если можно, побольше) кратких покаянных молитв.
Спасибо.



Ответ отца Олега Моленко:

Покаянными молитвами являются те молитвы, которые возбуждают, хранят, развивают и растят в молящемся покаянные чувства.

Покаянные молитвы можно разделить на три основных разряда или категории:

  1. молитвы, непосредственно выражающие покаяние в грехах и покаянное чувство;
  2. молитвы, выражающие покаянное чувство не прямо, а на контрасте;
  3. молитвы, просящие покаяние, плач или отдельные части покаяния.

К первой категории относится много молитв из богослужебного богатства Церкви. Это могут быть и отдельные фрагменты псалмов.


Вся привел еси Твоим Словом и Духом, за благость, Господи, таже сотворил еси словесное мя животно, да Твое святое славлю, всесильне, имя. Аз же наипаче студными моими делы всегда безчествую: но пощади, молюся.

Познай твое, окаянная душе, божественное благородие, и отечество нетленное, и тщися всегда благодеяньми сие достигати: ничтоже от тленных да пленит тя, горния части еси, тело же земля и тлениется, да не победит хуждшее лучшия.

Гряди, всеокаянная душе моя, ко преблагому, теплыми слезами приступи, содеянная тобою прежде суда твоего вся исповедуй, и милостива создателя, окаянная, себе соделай, и прощение испроси, прежде даже двери не заключит тебе Господь.

Марие непорочная, и ума всякаго превосходящая, чистейшая колеснице, одержима мя многими грехми и стесняема, к широте покаяния направи мя всесильнейшим твоим предстательством: ибо можеши яко Мати вся могущего.

Яко пучина многа прегрешений моих, Спасе, и люте погружаюся согрешеньми моими, даждь ми руку яко петрови, спаси мя, Боже, и помилую мя.

Яко в помышлениих лукавых и в делех осудихся, Спасе, мысль мне даруй обращения, Боже, да зову Ти: спаси мя, благодетелю благий, и помилуй мя.

На небо очи пущаю моего сердца к Тебе, Спасе: спаси мя твоим осиянием.

Помилуй нас согрешающих Тебе много, на всякий час, о Христе мой, и даждь образ прежде конца покаяться Тебе.

Согреших Ти, Христе Спасе, яко блудный сын: приими мя, Отче, кающася, и помилуй мя, Боже.

Вопию Ти, Христе Спасе, мытаревым гласом: очисти мя якоже онаго, и помилуй мя, Боже.

Вельми согрешающа мя, и Тебе огорчевающа благаго Владыку, и милостива естеством, обращающася, яко блуднаго приими мя, и единаго от наемник Твоих сотвори мя, небесный Отче.

Леностию жития меру преидох, и к концу уже окаянный приближихся, не помышляю ждущаго мя суда, и от Бога отпадения: но обратив мя, Спасе, сих всех исхити.

Всеми владяща тварьми, Пречистая, люте обладаема страстьми ума моего, свободи теплым твоим предстательством, и Матернею молитвою, и поработи мя Сыну и Богу Твоему.

Спаси мя, Господи Боже мой, Ты бо всем еси спасение: буря мя страстей смущает, и бремя беззаконий моих погружает мя. Даждь ми руку помощи, и к свету возведи мя умиления, яко един милосерд и человеколюбец.

Согреших к Тебе, человеколюбче, не по естеству яко человек, да испрошу прощение: но паче человека, и выше естества, и паче прощения. Но иже выше естественных устав, и паче постижения мысли, человек, Спасе мой, быв, и паче ума человеколюбное имый, помилуй мя к Тебе обращающагося.

Положил еси покаяние согрешающим, Христе, а не праведным: образ убо имам разбойника же и блуднаго, Манассии и блудницы, гонителя, мытаря и отметника, неудобь отчаяваюся. Твое бо человеколюбное, и преблагое ведый, Спасе мой, обращаюся же и слезю, и благонадежен бываю, яко приимеши мя.

Даждь ми умиление, и злых отчуждение, и совершенное исправление, в страстех телесных ныне погруженному, и удаленному от Тебе, Боже всех Царю, и никакоже надежду имуща, спаси мя блуднаго, многия ради благости, Иисусе всесильне, Спасе душ наших.

Превозшедши чины ангельския, Всенепорочная, со ангелы всегда моли ангелы владычествующаго, и всею тварию, даровати нам прегрешений оставление, и избавитися страстей, и достойны сотворити нас тогда певцы славы Его, и наследники нетленныя пищи.

Хотех слезами омыти моих прегрешений рукописание, Господи, и прочее живота моего покаянием благоугодити тебе, но враг льстит мя, и борет душу мою: Господи, прежде даже до конца не погибну, спаси мя.

Кто обуреваем, и притекая ко пристанищу Твоему, Господи, не спасется; или кто недугуя, и припадая ко врачевству Твоему не уврачуется, Содетелю всяческих, и Врачу недужных; Господи, прежде даже до конца не погибну, спаси мя.

Плачу и сетую горце, смотряя страшное Слова воздаяние, от дел не имый ответа и мала противу вине, окаянный. Темже молюся: прежде даже не постигнет мя конца моего безместное, прежде пожатия смертнаго, прежде суда страшнаго, прежде хотящу ми осуждение прияти, идеже огнь негасимый, и тма кромешняя, идеже червь, и скпежет, и снедает согрешившыя, согрешений ми даруй избавление, Христе мой, и велию милость.

Законы Твоя и Писания презрев, заповеди Твоя отвергох, окаянный, Боже мой, Содетелю мой, како избегну прочее тамошняго, Спасе, мучения; темже прежде конца моего, Спасе, прощение ми даруй, слез тучу, истинное умиление подая, яко Бог преблагий далече от мене отгоняя полки бесовския, ищущих низвести мя во адову пропасть. Темже молюся Ти, да не руку Твою отымеши от мене всемогущую.

Увы мне! како омрачихся умом; како удалихся от Тебе, и работах окаянный греху, и сласти плотстей, себе всего страстный издах, жившей во мне страстнем; и ныне ожидаю моего еже от жития исхода, и хотящаго томления быти. Господи преблагий, подаждь ми слезное покаяние, и разрешение безчисленных прегрешений моих. Верно тя молю, подающаго мирови велюю милость.

Господи, согрешая не престаю, человеколюбия сподобляем не разумею. Одолей моему недоумению, едине Блаже, и помилуй мя.

Господи, и страха Твоего боюся, и злое творя не престаю: кто на судищи судии не боится; или кто уврачеватися хотя, врача прогневляет якоже аз; долготерпеливе Господи, на немощь мою умилосердися, и помилуй мя.

Слезы, Спасе, покаяния ми даждь сокрушенною мыслию: яко да отмыю скверну души моея, юже зле окалях, дея неправедная на всяк час, имея на сие молящую, Тебе рождшую, и ангельския лики, и Твое человеколюбие.

Гряди, о душе! и раскайся о многих гресех, яже соделала еси в житии, и множеству вышних воинств молися, со воздыханием же и слезами; яко да время подастся тебе покаяния, да не яко неплодная смоковница отслешися во огнь геенский всестрастная.

Ниедину на земли заповедь Твою сотворих, како явлюся Тебе седящему на престоле, и слово дати, и суд подъяти о всех, яже в ведении, и в неведении, коеждо содеях, Христе мой; темже зову Тебе: Твоих слуг молитвами спаси мя блуднаго.

Покаяния не стяжах, ниже паки слез: сего ради молю Тя, Христе Боже, прежде конца обратити и дати умиление мне, яко да избавлюся муки.

Виждь твоя пребеззаконная дела, о душе моя! и почудися, како тя земля носит; како не разседеся; како дивии зверие не снедают тебе; како же и солнце незаходимое сияти тебе не преста; востани, покайся, и возопий ко Господу: согреших Ти, согреших, помилуй мя.

Яко впадый в разбойники и уязвлен: тако и аз впадох от многих грехов, и уязвлена ми есть душа. К кому прибегну повинный аз; токмо к Тебе благоутробному душам Врачу: излей на мя, Боже, великую Твою милость.

Господи, пришедый в мир грешники призвати, и разбойики, и мытаря, и блудницу, и блуднаго приемый: паче всех мене сорешившаго Тебе, Христе мой, и никакоже ктому кающася, человеколюбче призови.

Плачи окаянная душе, прежде конца, и Богу прилепися, зовущи Ему от сердца и стенаньми, о всескверная, согреших Ти, Христе, не гнушайся мене, молюся: но обратив мя яко милостив, и прощения сподоби.

Всегда Творца аз тварь оскорбляю: и прогневляю: даждь ми исправление, Отроковице, прежде того пременивши, и помощию Твоею к делом угодным возстави, яко да улучу спасение и оставление.

Безсмертна сущи, душе моя, волнами житейскими не покрывайся, но возникни вопиющи к своему благодателю: Боже, очисти мя, и спаси мя.


Можно брать как молитвы стихи из покаянного канона Господу Иисусу Христу.
Хороши молитвы после каждой кафизмы в Псалтири.
Хорошо брать стихи и из псалтири (богомысленные разсуждения)преп.Ефрема Сирина.
Много покаянных молитв можно найти в Триоди постной и в Великом каноне Андрея Критского.

Молитвами на контрасте являются известные молитвы, такие как: "Отче наш", "Царю Небесный", "Богородице Дево радуйся" и т.д., а также места из псалтири Давида. Покаянное действие они оказывают тогда, когда мы, читая их со вниманием, работаем сравнением на контрасте.

Например, в молитве "Царю Небесный" мы можем видеть следующее: о Духе Святом - "иже ВЕЗДЕ сый и ВСЯ исполняяй" (кроме меня окаянного!); о себе - "прииди и вселися в ны" (ибо несмотря на то, что именно я создан быть обиталищем Его, его во мне нет! почему и нужно просить Его придти и вселиться, да еще очистить от всякия скверны).

То же и с молитвой "Отче наш". Достаточно читать первую строку и сравнивать себя и Отца своего. Ведь я имею и именую Отцом своим Бога! Почему же я мучаюсь, стражду, недоумеваю, мечусь, суечусь, скорблю о земном, побеждаюсь страстями и т.д., имея такого Отца.

В "Богородице Дево радуйся" можно выделить то, что Она радуется, а мне не до радости. Так же, что "Господь с Тобою", но, увы, не со мною, и по этому поводу плакать.

Молиться покаянно такими молитвами труднее, ибо нужна помощь (включение духовное или открытие молитвы) Духа Святого.



Главная страница сайта Печать страницы Ответ на вопрос Пожертвования Персональный видеоканал отца Олега Вниз страницы Вверх страницы К предыдущей странице   К вышестоящей странице   К следующей странице Перевод

Flag Counter
Код баннера
Сайт отца Олега (Моленко)

 
© 2000-2017 Церковь Иоанна Богослова